Na Stavebnej fakulte STU otvoria nové výskumné centrum

10.11.2011 Bratislava

Bratislava 9. novembra (TASR) - Pracovisko vybavené pre výskum problémov súvisiacich s povodňami a prevádzkou vodných stavieb otvoria v piatok (11.11.) na Stavebnej fakulte STU v Bratislave. Má slúžiť pre praktickú výučbu študentov a ako výskumné pracovisko protipovodňovej ochrany. TASR o tom dnes informoval tlačový tajomník STU Štefan Berdis.

\"Hydrotechnické laboratórium Katedry hydrotechniky Stavebnej fakulty STU v Bratislave je z celoslovenského hľadiska unikátnym a jedinečným výskumným centrom,\" podotkol Berdis. Na fyzikálnych modeloch bude možné skúmať objekty vodných stavieb a procesy protipovodňovej ochrany. Študenti STU budú v rámci praktickej výučby priamo riešiť výskumné úlohy.

Laboratórium už bolo po 40 rokoch prevádzky morálne zastarané. Za celé toto obdobie sa zásadne nerekonštruovalo. Súčasná kompletná rekonštrukcia zahŕňala najmä stavebné úpravy jeho betónových častí a kompletné prebudovanie hydraulického okruhu.

Zdroje na rekonštrukciu a zakúpenie novej meracej a prístrojovej techniky pochádzali najmä z projektov štrukturálnych fondov, tiež z účelových dotácií rektorátu STU či z vlastných prostriedkov a grantov Katedry hydrotechniky. Celkové náklady predstavujú 908.000 eur.
 

Vyberte región